Ostatnio atakuje mnie naming kulinarny. Parę dni temu zastawiło mi drogę Omdlenie Imama, a dzisiaj… Ciasto Merkucjo. Dla mnie Merkucjo to Szekspir, to Romeo i Julia. Nie da się ukryć, trochę staroświecka jestem, bo Szekspira lubię…
Szekspir i kulinaria
Co więcej, myślę że Szekspir, choć przez niektórych postępowych uważany dziś za dziadersa, wciąż może inspirować... kulinarnie. Zwłaszcza gdy mowa o słodkich kulinariach, bo słodki stół Szekspir kochał podobno tak samo jak … soczyste opowieści i brawa. Zresztą, któż nie kochał cukru w czasach Szekspira? Cukru i piwa, i wina….
W Henryku IV pisał Szekspir:„Jeśli sack* i cukier są błędem, Boże, pomóż niegodziwym!”. Często myślę o tym zdaniu, gdy chce mi się słodkiej herbaty! I o Falstaffie myślę czasami (kto dziś pamięta o Falstaffie?), któremu nie bez przyczyny wymyślił Szekspir przezwisko: „Sack and Sugar Jack”.
Szekspir używał jedzenia w swych sztukach w roli realistycznego tła, narzędzia charakterystyki postaci, jako metafory. Są więc w jego sztukach ryby, mięsa, pasztety i paszteciki (w tym słynne Funeral Baked Meats z Hamleta), aromatyzowane i podbarwiane słodkości z Ciastem Trzech Króli na czele. Są possety**, jest sack, piwo (dużo piwa!). Jest nawet agrestowy Foyle, zwany również Gooseberry Fool - rodzaj kremowego puddingu z agrestem i odrobiną mięty.
Szekspir był przekonany, że jedzenie dużo mówi o jedzących i o tym co „wisi” za nimi, pomiędzy nimi, wokół nich. Doskonale znał sztukę podwójnego mówienia z użyciem jedzenia, sztukę kodowania treści przede wszystkim politycznych czy seksualnych (ach ta nieszpułka, te śliweczki i śliwki!).
Osobiście uwielbiam kilka gastrofraz z Szekspirowego teatru, jak np. solanka (łzy). Kocham też zwrot: „Moje ciasto to ciasto”. Ten zwrot ze sztuki Troilus i Kresyda, oddaje całą paletę rozczarowania niewspółmiernością nakładu pracy do jej efektu.
Merkucjo
Szekspir chyba byłby zadowolony, że ktoś nazwał słodkie ciasto imieniem postaci z jego Romea i Julii, które kojarzy się z dobrym i dowcipnym przyjacielem.
Jeśli lubisz temat „Szekspir i kulinaria”, polecam:
*sack - słodkie wino wzmacniające
**https://www.atlasobscura.com/foods/posset
Blogowanie to gra zespołowa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Komentujcie, dopisujcie, nadpisujcie :)